Fordeler med LED vekstlys - Smartgrow

Fordeler med LED vekstlys

Light Emitting Diode (LED) er en type energieffektive lys som er et alternativ for tradisjonelle vekstlys som HPS-lys. I motsetning til andre typer vekstlys, brenner ikke lysdioder en glødetråd for å skape sitt spekter, men sender i stedet lys gjennom dioder.

LED-lys kan brukes gjennom hele prosessen, som et supplement til naturlig lys, eller sammenkoblet med andre typer vekstlys. Lyset som sendes ut av LED-lys kan fokuseres, slik at lyset ikke spres eller går tapt mellom pæren og planteoverflaten.

Uten de beste LED-lysene kommer du til å gå glipp av kvalitet, blomst kompakthet, raskere og kraftigere vekst med mindre energikostnader. I dag er det faktisk ingen tvil hvor stor disse fordelene med å velge riktig LED-lys er.

De fleste ser nå fordelene ved å investere mer på forhånd i stedet for å la deg og plantene dine betale for det i det lange løp. Nå som LED-lysene har blitt rimeligere enn de har vært tidligere er det mye lettere å se fordelene med å bruke LED i forhold til HPS lys.

Energieffektiv LED-lys er framtiden for gartner industrien. De er ikke bare økonomiske i bruk, men de produserer også planter av bedre kvalitet, sammenlignet med de tradisjonelle belysnings alternativene.

Studier og rapporter viser at planter dyrket under LED-lys med hele spekteret ser sunnere og mye mer levende ut i forhold til HPS, MH, og CFL lys. Dette er fordi LED-lys har mye bedre fargespekter som er tilpasset spesielt til disse plantene. Dette har vist seg i å resultere i akselerert vekst, sunnere, og større planter, men også forbedret rotsystem, enda flere smaker og terpen produksjon. Planter under riktig spektrum produserer også mer essensielle oljer og aromastoffer.

Selv om planter kan vokse under nesten hvilken som helst type lys, krever effektiv fotosyntese forskjellige bølgelengder og de beste LED-lysene gir planten det fulle spektret som imiterer soloen slik at de kan brukes fra frø til blomst.

For å vokse mest mulig effektivt, trenger mange planter lys fra det røde og blå spekteret, men også infrarød og ultrafiolett, avhengig av vekststadiet. Et kraftig LED-lys i full spektrum lar deg imøtekomme plantens spesifikke behov ved å tilveiebringe de riktige fotosyntetisk aktive strålingsverdiene som planten trenger.

Vekstlys er i konstant nærhet til plantene dine og når de har lav varmeeffekt garanterer det at det ikke vil være noen skade på plantene dine, og det gjør det mulig å mindre avstand mellom vekstlyset og plantene noe som fører til mer kompakt vekst.

På grunn av LED vekstlys produserer mindre varme og man kan tilsette UV-lys, er det mindre sjanse for bakterier og muggdannelse, som deretter betyr mindre bruk av plantevernmidler og mindre miljøforurensning.

Siden produsenter av LED-lys kan velge lysdiodene de bruker i lampene sine, er det viktig å forstå hvilken type LED-lys som passer best for de spesifikke applikasjonene. En av fordelene med LED-lys sammenlignet med tradisjonelle belysnings systemer er muligheten til å matche lyset til plantenes spesifikke behov.

Når folk sier lys, refererer de vanligvis til den delen av det elektromagnetiske spekteret som er synlig for øynene. Imidlertid er det visse bølgelengder det menneskelige øyet ikke kan oppdage som er veldig viktig for planter. Slike bølgelengder som spiller en rolle i fotosyntesen er kjent som fotosyntetisk aktiv stråling og blir målt i (PAR). Ulike bølgelengder stimulerer plantevekst eller blomstring i forskjellige stadier og for forskjellige planter også.

Intensiteten til lysbølgene når de berører planteoverflaten kalles Photosynthetic Photon Flux Density (PPFD/PPF). Ideelt sett vil man ha et vekstlys med høy PPFD-verdi fra 460 til 925 over hele planteoverflaten. Det er viktig at man ser på hvor høye disse verdiene er før man kjøper et LED-lys hvis man ønsker å oppnå samme eller bedre resultater enn med bruk av HPS-lys.

Det er i utgangspunktet antall aktive fotoner som faller på en gitt overflate per sekund. Målt i μmol/m2/s, er dette en av måtene man kan se hvor effektivt og kraftig lyset ved planteoverflaten er som blir produsert av LED-lyset.

Forskjellige studier på fargevariasjoner har vist at visse farger påvirker hvordan planter vokser. Blått og ultrafiolett lysspekter påvirker spesielt vekst og rot dannelse, noe som vil føre til høyere suksess i vekst og stiklingsfasen. Legger man andre farger til spekteret, som for eksempel, “far red“ og Infrarød vil resultere i planter av høyere kvalitet, det vil si raskere og mer eksplosiv vekst, mer produksjon av essensielle oljer, mer kompakte frukter og aromastoffer.

Et spektrum som inneholder alle farger kalles full spektrum og er veldig likt sollyset. Lyset virke hvitt for menneskets øyne, og selv om det ikke er en avgjørende faktor for plantevekst, gjør det arbeidet rundt disse lysene lettere og gjør visuell inspeksjon av plantene mulig uten bruk av spesielle typer briller.

Mange produsenter av full spektrum LED-lys med hvitt lys har tildens til å ha veldig høye PPFD verdier, noe som gjør de til en fantastisk erstatning for HPS-lys i både stor og små skala hvor man ønsker høy intensitet.

Påstandene om LED “watt” er blant de mest forvirrende mytene i LED-bransjen. Når du sammenligner LED-lys, må du alltid søke i spesifikasjonene for hvor mye watt LED-lyset trekker fra veggen. Dessverre er det mange LED-lys produsenter som er ekstremt misledende når de bruker ordet “watt” og promoterer produkter som, f.eks. et 2000W LED-lys som lett kan bytte ut ditt HPS-lys..

Se opp, hold deg informert når det gjelder hvor mange watt et LED-lys bruker. En generell idé om intensiteten til LED-lys er hvor mye watt det bruker fra veggen. LED-systemer kan slå HPS-systemer med 40-50% i strømforbruk, f.eks. et LED-lys som trekker 600W kan erstatte et 1000W HPS-lys hvis faktorene er riktig.

LED-lys er lysarmaturer som bruker LED-dioder på en moderne og effektiv måte for å produsere lys til dyrking av planter. LED-lys kommer i mange former og størrelser, men som de mest essensielle delene til et LED-lys er diodene som tilsvarer mesteparten av effekten på lysets kvalitet, dvs. hvilket spektrum de produserer og hvor høy lysintensiteten er.

LED-lys har veldig lang levetid, LED-diodene varer minst 10 år ved 12 timer bruk hver dag. Noe som altså tilsvarer 50 000 + timer bruk før LED-diodene eventuelt må byttes.

De fleste produsenter gir også en garanti på lysets deler, noen tilbyr også inkludert gratis returrett. Deler av LED-lyset fungerer uavhengig av hverandre, så hvis du venter på en reserve del, kan lyset ditt fortsatt fungere helt fint og gjøre jobben sin.

Mange gjør feilen og kjøper billig produkter fra blant annet Kina der de ikke opprettholder disse standardene og blir veldig misfornøyde med slutt resultatet disse LED-lysene produserer. 

Selv om det å velge riktig modell kan være skremmende på grunn av det mettede markedet og falsk promotering, kan du trygt finne det du leter etter hos Smartvekst.no. Ikke nøy deg med billig, utdaterte produkter.. se etter noe som varer lenge og er laget av ordentlig kvalitet.