LED vs HPS - Smartgrow

LED vs HPS

LED teknologi har virkelig tatt over gartner industrien i de siste årene. I begynnelsen var det mange dyrkere som ikke var fornøyd med hvordan LED-lys uførte i forhold til HPS-lys. Men nå med den første ekte 1:1-erstatningen for 1000W DE (Double ended) HPS-lys levert av Horticulture lighting group er det virkelig ingen konkurranse, etter alt løftet oppfyller LED-teknologien endelig sitt potensial.

LED-lys maksimerer lysintensiteten og effektiviteten og gir også et bedre egnet lysspekter og etter den nylige forståelsen av hele spekteret, belysnings teknologi samt innovative kjøle metoder. Dette fører til økt vekt, blomst tetthet, aromastoffer og høyere produksjon av essensielle oljer.

Først og fremst må vi snakke om lysstyrke. Det er en grunn til at epler fra den siden av treet som hadde lengre og bedre eksponering for lys smaker søtere. Lysintensitet hjelper med å lage sukker i prosessen med fotosyntesen. Fotosyntese er hovedgrunnen til at vi kaller planter “planter”. Det er den viktigste prosessen for å konvertere sollysets energi til organisk materiale. Det er veldig viktig å forstå at planter opplever lys på en radikalt annen måte enn oss. Mens vi ser et vanlig gammeldags hvitt lys, kan planter skille mellom subtile nyanser. Det er nå bevist at ulike bølgelengder og fargespekteret er veldig viktig for ulike plantearter.

LED-lys har mye sterkere lys og er mye mer effektive fremfor HPS-lys. Hvis en lyskilde må være sterk for at planter skal vokse, vil ikke det bety at for å ha sunne planter, bør dine vekstlys bruke mer energi? Ikke nødvendigvis: LED-lys er kjent som mestere av effektivitet. For eksempel et LED lys bruker mindre strøm enn HPS-lys, de er opptil 50% mer effektive. Av all energien som et LED-lys bruker, så går 95 prosent til lyset mens bare 5 prosent går til varmeutslipp. Det betyr at plantene dine er tryggere, da det er vanskeligere for LED-dioder å brenne eller tørke ut plantene dine sammenlignet med HPS-lys.

På grunn av LED-lys bruker mindre strøm til å produsere lysstyrken, er de mye mer miljøvennlige enn HPS-lys. Samtidig som de er miljøvennlige sparer man ekstremt mye penger på strøm hver måned i forhold til HPS-lys, du vil kunne spare opptil 50% i totale strømutgifter hver måned og dette er enn av hoved grunnene til de har beste verdi for pengene man har investert. Ikke bare kommer Investeringen raskt tilbake, men du vil også unngå uvanlige høye strøm regninger hver måned som koster mye i det lange løpet.

LED-lys har mye lengre levetid i motsetning til HPS, MH, og CFL lys, du trenger ikke å bytte ut pærene hver andre gang du høster for å nå maksimal avkastning. LED-lys har generelt enn levetid på minst 10 år ved 12 timer bruk hver dag før diodene mister effekt og må byttes, noe som er enkelt å gjøre.

Det beste med disse nye LED-lysene er måten de løser alle temperatur problemene man vanligvis har, spesielt hvis man dyrker innendørs i et dyrketelt. Det er ekstremt mye mindre varme utslipp i forhold til tradisjonelle HPS og MH lys.

Med bruk av den nye typen LED-lys oppnår man lavere temperaturer med opptil 50% en et tradisjonelt HPS-lys, man vil kunne redusere styrken på kanalviften som trekker ut luft av vekstrom/dyrketelt, men samtidig oppnå lavere temperaturer ved bruk av LED-lys. Dette vil redusere støy nivået som blir produsert av vekstrommet noe som er en fordel for mange, og det vil redusere strømutgifter man bruker til kjøling av vekstrommet som også er en stor fordel.

Ønsker at LED diodene skal ha lengst mulig levetid hjelper det med en ekstra sirkulasjonsvifte som blåser i retning av LED-lyset, noe som vil hjelpe å holde lyset kaldt. Dette vil også bidra til bedre sirkulasjon, mindre varmepunkt/ varmeoppbygging i vekstrom/dyrketelt slik at du lett kan opprettholde perfekt romtemperatur slik at plantene dine trives.

LED-lys er veldig enkle å installere spesielt i dyrketelt eller vekstrom hvor det er tak montering, de kommer allerede ferdig sammensatt du trenger bare å henge lyset der du ønsker å plugge det i stikkontakten. Du trenger ikke å koble til balast, sette sammen reflekser eller passe på at man skrur i riktig pære når du kjøper LED-lys.

LED-lys kan enkelt plasseres på en flat overflate. Dette betyr at det er enkelt å manipulere LED-lyset og få det til å skinne i hvilken som helst retning du ønsker. HPS lyspærer sender lys rundt overalt og sprer det. Siden lysdioder er små, sender de ut en direkte lysstråle i en spesifisert retning. Lyset ditt spretter ikke lenger fra vegger og tak, men henvises til der det kan gjøre best.

Den eneste ulempen med LED-lys er kostnads forskjellen ved oppstart i forhold til HPS-lys. Man må investere en del mer i starten når man ønsker å bruke LED-lys men som vi når ser vil man totalt spare over 50% i strømutgifter hver måned så i det lange løpet sparer man faktisk mye penger spesielt hvis du driver et stort anlegg.

HPS og MH pærer er bygd med tungmetall deler. Den viktigste delen av en glødepære er dens lysende glødetråd. Lett forklart er det det ledningen i pæren som gir lys, og den kan være laget av krom, iridium, rhodium, rutenium, osmium, molybden og wolfram. Når disse pærene slutter å virke og du bytter dem ut, kaster du bort farlige og giftige metaller pluss det er veldig vanskelig og finne slike metaller i naturen, og hvis trenden med å bruke disse materialene fortsetter, vil vi sitte igjen med mangel.

Det største problemet med LED i forhold til HPS er at det er faktisk veldig vanskelig å finne riktig lys. Det er hundrevis av forskjellige typer lys, ulike spesifikasjoner, forskjellige merker og alle hevder de erstatter HPS-lys, dette er ikke sant i de fleste tilfeller, som mange gartnere har opplevd. 

Derfor har vi valgt den beste og mest kvalitets sikre produsenten på markedet, AC Infinity som vår hoved leverandør av LED-lys. Dette garanterer deg som kunde at produktene er av god kvalitet og har lang holdbarhet med opptil 2 år garanti.

Vi ønsker å tilby Norge den høyeste standarden innenfor vekstlys i dagens industri. Et av målene til smartvekst.no er at Norske dyrkere skal ha muligheten til å ha tilgang til det beste dyrkeutstyret fra hele verden, verdensledende produkter som vil forbedrer din opplevelse som dyrker og plantene dine.