Temperatur og fuktighet - Smartgrow

Temperatur og fuktighet

Planter er avhengige av miljøet for vekst og selvvedlikehold, og tar inn sollys for fotosyntesen og bruker luften for å holde seg kjølig og som en kilde til CO2.
Ulike planter foretrekker forskjellige forhold, så det er viktig at omgivelsestemperaturen og luftfuktigheten er helt riktig. Men fordi disse to faktorene drastisk varierer under sesongskift, kan plantens vekst begrenses.

Hvis planter dyrkes inne, har de stor nytte av kontrollert temperatur og fuktighet siden de ikke trenger å håndtere ekstreme forandringer. De kan glede seg over sine ideelle værforhold på en konstant basis som vil akselerere veksten og forbedre utbyttet. Temperatur og luftfuktighet styres innendørs ved hjelp av et ventilasjonssystem som utviser foreldet luft mens den erstattes med frisk luft. Dette forhindrer også «hot spots» med varme eller fuktighet ved å matche dyrketeltets forhold med utsiden. Andre fordeler ved å dyrke innendørs inkluderer sterkere stilker og forhindrer at mugg og skadedyr samles under riktige forhold.

Enten du starter med et dyrketelt eller driver en liten operasjon i et vekstrom, er en inline kanalvifte det viktigste verktøyet du har for å ventilere dyrke området og kontrollere temperatur og fuktighet. Utover det kan inneklimaets klimaforhold fortsatt variere. Så her skal vi se hvordan hver faktor påvirker din suksess og hvordan du kan manipulere dem.

Hva er temperatur?

Temperatur er en av de fire primære miljøkontrollfaktorene som du som dyrker vil trenge å ha oversikt over samtidig justere for å maksimere utbyttet. De andre faktorene er fuktighet, belysning og ventilasjon. Temperatur er viktig å perfeksjonere fordi det påvirker hvor godt frø spirer og hvor effektive planter kan fotosyntetisere, blomster og frukt. Ideelle romtemperaturer for vekst varierer basert på hva du vil dyrke, men de fleste planter trives ved romtemperatur (18-25C).

For at planter skal nå sitt fulle potensial, må de kunne vokse i spesifikke temperaturområder. Ellers kan utbyttet deres være mindre, av lavere kvalitet eller ikke overleve. En av de mange utfordringene dine er å opprettholde plantens ideelle temperatur og holde vekstarealet kjølig. Varmekilder som vekst lys og uteklimaet, avhengig av din situasjon, kan øke vekstrommets temperatur.

Alle planter har sin egen foretrukket temperatur- og fuktighetsforhold.

Hvis temperaturen i dyrketeltet er for høy, vil plantene dine stenge spalteåpningen, som brukes til å transportere vanndamp. Vannet som er fanget kan overopphetes og føre til dårlig vekst og usunne planter. Dessuten vil sukkerenergien plantene dine arbeidet med å lage blomster og frukt i stedet brukes til å opprettholde seg selv.

Selv om du vil holde temperaturene lave, vil du heller ikke ha dem for lave, siden kulde også forårsaker skader på plantene dine. I tillegg til å generelt bremse og minimere veksten, vil kulde fryse plantenes celler og forårsake nekrose hvis temperaturene er for lave.

Hva er relativ fuktighet?

Relativ luftfuktighet er mengden vanndamp i luften ved en gitt temperatur, usynlig for det blotte øye som en gassform. Det er mange kilder til vanndamp i atmosfæren, inkludert dyr som puster, fordampning fra snø og vannmasser, og planter som transpirerer. Etter hvert kondenserer vanndampen og blir synlig som skyer eller tåke.

Planteveksten påvirkes av relativ fuktighet fordi den påvirker hvor mye vann plantene dine beveger seg gjennom stam og blader.

Jo mer luftfuktighet som er i luften, jo mindre fuktighet kan den "holde" siden luften bare kan støtte så mye vanndamp. Planter transpirerer omtrent som vi mennesker svetter, noe som gir den relative fuktigheten. Dette gjøres ved å åpne spalteåpningen deres, som er den eneste gangen planter kan fotosynteses. Hvis spalteåpningen stenger, stopper fotosyntesen helt.

Forsikre deg om at du forsegler og isolerer rommet ditt ordentlig for å redusere påvirkningen av ytre faktorer på dyrketelt ventilasjonen.

Cirka 5% av vann plantene tar inn beholdes, mens de andre 95% transporteres tilbake i miljøet. Med så mye vann som kommer tilbake i luften, er det viktig å holde dyrketeltets relative fuktighet stabilt og på riktig nivå. Hvis du gjør det, vil plantene dine få plass til å transpirere, slik at de kan holde seg kjølige og ta i seg næringsstoffer fra mediet.

Hvis fuktighetsrommet ditt er for høyt, vil ikke plantene dine kunne transpirere og vil beholde vannet de absorberte. Dette utsetter dem for overoppheting og uttørking, samtidig som de ikke tar i seg mer vann og næringsstoffer. Høy luftfuktighet innbyr også til at blomster kan råtne og forme mugg. Motsatt, hvis fuktighetsrommet ditt er for lavt, vil plantene dine tørke ut, siden de vil prøve å transpirere for å kompensere. Plantene dine vil deretter lukke spalteåpningen for å forhindre seg i å tørke ytterligere og stoppe fotosyntesen.

Termometre og hygrometre for dyrketelt

Overvåking av dyrketeltes temperatur og fuktighet er avgjørende for å kontrollere nivåene, spesielt fordi forskjellige planter har forskjellige klimapreferanser. Enten frittstående eller innebygd i eksisterende vekst teknologi, må du bruke termometre og hygrometre for å spore nåværende nivåer. Disse måleenhetene viser henholdsvis dyrketeltets gjeldende temperatur og fuktighet og gjør det mulig for deg å forstå klimakontrollen.

Nå som du vet hva plantens ideelle forhold er, hvordan stabiliserer du dem når det oppstår pigger og fall? Temperatur- og luftfuktighetssykluser bør ideelt sett fremstå som en glatt bølge i motsetning til taggete pigger og daler i grafiske målinger. Det er flere tegn man kan se opp for ved å bruke ett digitalt termometer og hygrometer. Ekstreme høyder eller lavmengder i målingene dine er et åpenbart tegn for å balansere klimaforholdene.